De VvE moet ervoor zorgen dat appartementen goed onderhouden worden. Belangrijke zaken zoals administratie, verzekeringen en groot onderhoud zijn gemeenschappelijke verantwoordelijkheden die de VvE afhandelt. Wat valt er nog meer onder de VvE en wat moet je zelf doen? Lees verder om niet voor onverwachte kosten te staan.
Geld reserveren voor onderhoud
Voor elk appartementencomplex geldt een minimumbedrag aan groot onderhoud. Dit omvat bijvoorbeeld onderhoud aan de gevel, liften of het dak. Ook oplossingen om het pand duurzamer te maken, zoals vloer- of dakisolatie, vallen hieronder.
De leden van de VvE moeten samen zorgen dat er voldoende geld wordt gereserveerd voor groot onderhoud. De huurder is verplicht op eigen kosten kleine reparaties uit te voeren, tenzij deze nodig zijn door tekortschieten van de verhuurder.
Volgens de wet gelden twee criteria voor herstellingen binnen het pand:
- Bereikbaarheid is niet gelet op de bijzonder handige of juist onhandige huurder
- Noemenswaardige kosten is niet aangegeven.
Een derde categorie is ‘categorisch’, zoals schilderwerk. Hierbij kunnen zowel de bereikbaarheid als de kosten hoog oplopen.
Ondernemen van onderhoud ja of nee?
De Vereniging van Eigenaren, ook wel bekend als de VvE, is verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw. Bij het ondernemen van onderhoud geldt de regel: de meerderheid beslist. Maar weigert een eigenaar iets te doen aan het aangevraagde project, dan kan deze via de kantonrechter vragen om een onredelijk genomen VvE-besluit te vernietigen.
Het is belangrijk om het appartementencomplex te onderhouden, om zo de waarde van het pand te behouden en het comfortabel te maken voor de bewoners.
Welke kosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder?
Zowel binnen als buiten het appartement zijn een aantal zaken dat de verhuurder moet betalen en de huurder moet betalen. De verhuurder zal meestal dingen moeten opknappen waar meer mensen baat bij hebben.
Het VvE onderhoud voor de verhuurder
- Buitenschilderwerk en vernieuwing van slijtage
- Grote reparaties en vernieuwing van scharnieren, sloten, kranen
- Vervangingen van lampen in gemeenschappelijke ruimte en buiten het pand
- Technische installaties binnenin de woning
- Als er voor het eerst iemand in de woning gaat wonen is het maken van opritten, toegangspaden en scheiding tussen buren ook voor de verhuurder weggelegd.
- Grote reparaties aan de schoorsteen, afvoer en ventilatiekanalen en vuilstortkoker
- De tuin, specifiek verwijderen van ongedierte en regenafvoeren
Onderhoud voor de huurder
Voor de huurder valt alles wat niet genoemd is hierboven. Dat gaat voornamelijk om kleine reparaties, van minder hoge kosten (Rijksoverheid.nl).
Wat zijn wettelijke verplichtingen voor het VvE?
De VvE heeft wettelijke verplichtingen om zorg te dragen voor het gebouw en een leefbare gemeenschap te vormen. Dit betekent dat bewoners zich verantwoordelijk voelen voor de leefbaarheid van het pand. Daarnaast zorgt de VvE voor het naleven van wettelijke regels.
Wat zijn de verantwoordelijkheden van de functies binnen het VvE?
De kernfuncties binnen het VvE zijn de voorzitter, de penningmeester en de secretaris.
- De voorzitter heeft de leiding over de algemene ledenvergadering en zorgt voor handhaving van het pand.
- De penningmeester heeft de leiding over het financiële aspect, zoals het bijhouden van de boekhouding en het opstellen van jaar rekeningen.
- De secretaris die ervoor zorgt dat alles administratief op orde is, zoals het notuleren van vergaderingen en de communicatie tussen leden en externe partijen.
Wat is het minimumbedrag voor groot onderhoud?
De reservering voor onderhoud kan op drie manieren:
- Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP)
- 5% van de herbouwwaarde van het gebouw
- Een andere manier dan het reservefonds reserveren
Aanvragen van VvE onderhoud voor jouw pand?
Net een pand gekocht of is er onderhoud nodig? Bij GlansGarant helpen we graag met het beste schilderwerk, zorgvuldig opgestelde onderhoudsplannen en jaarlijkse inspecties voor een verzorgd pand. Meer dan 5.000 klanten gingen je voor. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie.