Houtrot herkennen

Als je houtrot vroeg herkent, dan is het goed op te lossen. Het is daarom belangrijk om elk seizoen het houtwerk rond je huis na te lopen. In deze blog leggen wij je uit hoe je houtrot kunt herkennen, hoe het ontstaat, hoe je het kunt voorkomen en hoe het behandeld kan worden.

Het herkennen van houtrot

Houtrot is in de beginfase eigenlijk niet te zien aan de buitenkant, vooral niet bij hout waar een verflaag overheen zit. Bij het herkennen van houtrot kun je op de volgende dingen letten:

  • Loslatende verf: barstjes, afbladderende verf of luchtbelletjes kan een teken zijn van houtrot.
  • Verkleurd hout: verkleuring is vaak een signaal van houtrot. Dit is alleen bij onbeschilderd hout te zien. In de beginfase zal het hout lichtgrijs worden. In een later stadium wordt het hout steeds donkerder tot zwart.
  • Zwakke plekken: houtrot zorgt ervoor dat het hout zachter wordt.

Indien je een van de bovenstaande dingen herkent, dan kun je een test doen door met een bot voorwerp te drukken op de zwakke plek van het hout. Als het hout terugveert, dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van houtrot.

het herkennen van houtrot

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot is een aantasting van hout. Dit komt vaak voor in kozijnen, deuren en gevels. Het ontstaat door schimmels die zich vooral in een vochtige omgeving ontwikkelen. Deze schimmels vreten aan het hout en zorgen ervoor dat het hout steeds zachter wordt.

Voor houtrot zijn vocht, warmte en zuurstof de ideale omstandigheden. Het komt veel buiten voor, maar het kan ook binnenshuis ontstaan. Overal waar vocht de kans heeft om in het hout te trekken, is risico op houtrot. Slecht schilderwerk en slecht afgewerkte kitnaden kunnen de kans verhogen.

Hoe kun je houtrot voorkomen?

Goed schilderwerk en goed onderhoud hiervan zorgt voor een goede bescherming van het hout. Dit houdt in dat het schilderwerk bestaat uit voldoende lagen en de verflaag regelmatig schoongemaakt wordt. Daarnaast is een goede waterafvoer ook belangrijk. Als water ergens lang blijft liggen, dan is dit niet goed voor het hout. Verder is het belangrijk om een harde houtsoort te kiezen.

Het herstellen van houtrot

Het is belangrijk om houtrot altijd aan te pakken. Een nieuwe verflaag lost het probleem niet op, want het rotten gaat onder de verflaag gewoon door. Het is belangrijk dat al het houtrot ruim wordt verwijderd en dat alles schoon en droog is. Dit is een behoorlijke klus waar veel belangrijke stappen bij komen kijken.

Schildersbedrijf inschakelen?

Wil je een schildersbedrijf inschakelen voor uw buitenschilderwerk? GlansGarant biedt de beste verven, een uitgekiend onderhoudsabonnement en jaarlijkse inspecties. Zo garandeert GlansGarant het onderhoud van je woning voor meerdere jaren en wordt houtrot voorkomen. Bovendien bieden wij garantie op het schilderwerk. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het aanvragen van een offerte. Heb je nog vragen over het herkennen van houtrot? Dan kun je uiteraard ook contact opnemen met ons.