Buiten schilderen in de winter

Kan je buiten schilderen in de winter? Deze vraag zien wij vaak voorbij komen. In de aanloop naar de herfst en de winter is het al een stuk kouder buiten. Kun je met deze lage temperaturen nog buiten schilderen? In deze blog geven wij je graag meer informatie.

Belangrijke factoren bij buiten schilderen in de winter

Er zijn een aantal belangrijke factoren om te bepalen of er buiten geschilderd kan worden in de winter. Deze sommen we hieronder op:

  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Weersomstandigheden

buiten schilderen winter

De temperatuur bij buiten schilderen in de winter

Bij temperaturen boven het vriespunt kan er in principe altijd geschilderd worden. Dit was vroeger nog niet het geval, omdat er toen nog geen geschikte verf voor was. Het is dus tegenwoordig wel mogelijk met speciale winterverf voor lage temperaturen. In sommige gevallen wordt er voor gekozen om bij echte lage temperaturen alleen het oppervlak van grondverf voorzien. De afwerking met de toplaag wordt dan later bij hogere temperaturen gedaan.

De luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid is vooral belangrijk voor de kwaliteit van het buitenschilderwerk. Een te hoge luchtvochtigheid kan nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van het schilderwerk. Bij gebruik van professionele verf mag de luchtvochtigheid tot ongeveer 85% zijn. Bij een te hoge luchtvochtigheid kan er niet afgelakt worden.

De weersomstandigheden

De weersomstandigheden slaan in de winter natuurlijk om. Er is veel meer kans op regen, wind en zelfs sneeuwval. Deze weersomstandigheden zijn niet ideaal om buiten te schilderen. Bij regen of sneeuwval wordt er aangeraden om niet te schilderen.

De ideale omstandigheden bij buiten schilderen in de winter

Het belangrijkste is dat het te schilderen oppervlak droog is. Ook in de winter kan er dan namelijk goed geschilderd worden. Het beste is om de weersverwachtingen in de gaten te houden en een droge dag te kiezen. Daarnaast moet er gelet worden op de voorgaande dagen. Als het de voorgaande dagen veel geregend heeft, dan is het vaak nog te vochtig.

Schildersbedrijf inschakelen?

Wilt u een schildersbedrijf inschakelen voor uw buitenschilderwerk? Bij GlansGarant zijn ruim 75 schildersbedrijven aangesloten door heel Nederland. Met de beste verven, een uitgekiend onderhoudsabonnement en de jaarlijkse inspecties, garandeert GlansGarant het onderhoud van uw woning voor meerdere jaren. En dat wordt gewaardeerd door onze klanten. Ruim 5.000 klanten gingen u voor en waarderen GlansGarant met een ruime voldoende. Bovendien bieden wij garantie op het schilderwerk. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het aanvragen van een offerte. Heeft u nog vragen over buiten schilderen in de winter? Uiteraard kunt u dan ook contact met ons opnemen. Wij helpen u graag!